12. kesä, 2014

Johdammeko lukuja vai ihmisiä? Matti Rihko, Raisio Oyj kysyy

Joku joskus sanoi minulle, että olen keltanokka ja untuvikko viheralalla (ja en todellekaan ollut sitä silloin. Tämä kommentti jaksaa yhä vain hymyilyttää minua  - sen absurdiuden takia). Mutta, voin sanoa olevani vielä "untuvikko" yksityisyrittäjänä, vaikkakin liike-elämän pyörityksessä ehtinyt olla jo monessa mukana. Mitä olen oppinut viherkattoapostolina on se, että yritys on yhtä hyvä kuin sen henkilökunta, ja että yrityksen voimavara on sen henkilökunta. Koska me suomalaiset oikein oikeasti ymmärrämme tämän? Miksi on niin vaikeaa antaa positiivista palautetta hyvästä työstä, ja muistaa myös kiittää kun sen aika on. Kukaan ei pärjää yksin, joukkovoimalla saadaan aikaan paljon enemmän!!!

Alla olevan artikkelin on kirjoittanut Matti Rihko, Raisio Oy toimitusjohtaja. Matin kysymys on ehdottomasti nyt ajankohtaisempi kuin mitä se vielä Roslings Manorin rakentamisen aikoina oli eli tsaarin vallan aikana.

 Kopiotuna Matti Rihkon teksti.

Terveystalo.com 2.6.2014 8:33

Johdammeko lukuja vai ihmisiä?

"Ihmiset on yrityksen menestystekijä" kuulostaa moneen kertaa toistetulta hokemalta vailla merkitystä. Lause pitää sisällään kuitenkin paljon viisautta, jos yritys haluaa menestyä myös tulevaisuudessa. Nopeiden muutosten ja tiukan talouden aikana katseet harhautuvat usein pelkästään lukuihin, vaikka hyvinvoiva henkilöstö on edellytys yritysten kasvulle ja kehittymiselle.


Yrityksissä seurataan systemaattisesti taloudellisia mittareita ja asiakastyytyväisyyttä. Sisäinen ilmapiiri, esimiestyön laatu ja työhyvinvoinnin muut mittarit kuuluvat harvoin tärkeysjärjestyksessä tarpeeksi korkealle.

Työhyvinvointia kannattaa johtaa jo ennakkoon. Silloin vältytään monilta turhilta ja kalliilta seurauksilta, kuten esimerkiksi pitkiltä sairauspoissaoloilta. Työterveyteen liittyvät panostukset tulisi nähdä investointina tulevaisuuteen eikä vain kuluna. Kun henkilöstö voi paremmin, sairauspoissaoloja kertyy vähemmän ja työurat ulottuvat pidemmälle.

Työhyvinvoinnin johtaminen tulisi olla yksi esimiestyön tärkeimpiä osa-alueita. Kiistaton tosiasia on, että hyvällä henkilöstön ja työhyvinvoinnin johtamisella on vahva yhteys taloudelliseen tulokseen. Hyvinvoiva henkilöstö jaksaa hoitaa työnsä paremmin ja pystyy kehittämään uusia ideoita.

Etenkin hitaan talouskasvun aikana tarvitaan tekoja tuottavuuden hyväksi. Työtulevaisuuden paremmalla johtamisella on mahdollista saada seuraava tuottavuushyppy aikaan. Kysymys ei ole kustannustehokkuudesta vaan siitä, miten henkilöstön ideat saadaan käyttöön ja muutettua liiketoimintaa kasvattaviksi innovaatioksi.

Työhyvinvointi ei ole sattumaa tai temppuja – se vaatii tekoja ja johtamista

Matti Rihko
Toimitusjohtaja, Raisio Oyj
Terveystalon hallituksen jäsen